Kaninfoder

Kaniner er vilde med os

Nyheder

Tilmeld dig Kaninbutikkens nyhedsbrev

Følg os på Facebook

Facebook Pagelike Widget

Forkert fodring er faktisk blandt de hyppigste årsager til at kaniner bliver syge. Hø/græs skal udgøre mindst 80 procent, og derudover er det vigtigt, at supplere med kvalitetsfoder med et højt fiber-indhold – mindst 18 procent.  Foderprodukterne her i Kaninbutikken er alle premium produkter. De indeholder alle minimum 18 procent fiber. Læs mere om kaninens foder i dette blogindlæg.

Foder/pellets til kaniner

Kanin foder kan være lidt af en jungle at finde rundt i, fordi hold op der findes mange forskellige slags. Der findes de slags, som har mange flotte farver og kan sammenlignes, rent udseendemæssigt med det, som vi spiser som musli. Rent sundhedsmæssigt kan det ikke sammenlignes med vores morgen-musli, da denne slags foder er meget usundt for din kanin. Og vi vil på det kraftigste råde dig til ikke at fristes til at købe dette til din kanin, når du er nede i dit lokale supermarked, hvor disse også sælges.

Fibre er kernen i foder/pellets

Der findes mange slags foder, mange usunde slags, men heldigvis også nogle som er rigtig gode for din kanin.

Men det kan være en jungle og nogle gange en mystik at finde ud af, om de er sunde. Derfor er det vigtigt at kigge på bagsiden af pakken for at undersøge indholdet.

Mange fødevarer til kaniner indeholder melasse, sirup eller andre sukkerholdige ingredienser til at forbedre foderets smag. Ekstra sukker i en kanins kost er tomme kalorier, og kan føre til overspisning og fedme.

Hvis du skal have nogle generelle retningslinjer, så kan vi anbefale disse, som er guidelines fra FEDIAF og forskellige dyrlæger og eksperter verden over.

  • Græs eller lucerne skal være den første ingrediens på inholdfortegnelsen
  • Råfibre (træstof) bør ikke være under 18-20 %, uanset hvilket mærke du bruger.
  • Fedt bør ikke overstige 3%
  • Protein bør ligge mellem 12 og 14 % (unger 16%)
  • Calcium ikke over 1 %

Foderprodukterne her i Kaninbutikken er alle premium produkter. De indeholder alle minimum 18 procent fiber. Derudover er de fri for sukker og andre tilsætningsstoffer, som du oftest finder i de klassiske mysliblandinger.

Planteædere = planter, planter og næsten kun planter

Kaniner er strenge planteetere, og i naturen får de sjældent frugt, nødder eller anden sådan fedtholdig, stivelsesholdig mad, der ofte findes i musliblandingerne i dyrebutikken og lokale supermarkeder.

De er måske magiske for øjet men bestemt ikke magiske for din kanins mave. Kaninens komplekse tarm flora kan hurtigt blive farligt ubalanceret, hvis din kanin får en fiberfattig kost. Resultatet er ofte “pølle-numse”, hvor en grødet brun klat sidder fast på på kaninens bagdel. Dette er et tegn på cecal dysbiosis (læs mere nedenfor), der kan fremkalde langt mere alvorlige sundhedsmæssige problemer.

Babykaniner kan fodres ubegrænset pellets, da deres knogler og muskler har brug for masser af protein og calcium for at få den rette vækst. Kalorier og næringsstoffer fra kommercielle pellets, der fodres ad libitum, overstiger imidlertid behovene hos en sund voksen kanin og vil ikke kun fremme fedme, men afskrække kaninen fra at konsumere nok hø til at sikre et godt tarmsundhed. Hvis din pelletsæk hævder, at voksne kaniner ikke har brug for målte portioner, skal du vælge en anden pellet.

At give pellets til din bunny er en god måde at supplere deres kost, men er ikke obligatorisk. Du kan erstatte næringsværdien uden kalorier ved at øge variationen og serveringsstørrelsen på grøntsager, men de fleste foretrækker at fodre en pellet og en plantebaseret diæt!

Cecal dysbiosis

Maven holder på mad og bearbejder det, så det har en pH på 1 til 2. Maden bevæger sig derefter ud gennem tyndtarmen, hvor næringsstofferne optages i kroppen.

I knudepunktet mellem tyndtarmen og tyktarmen er der et stort rum kaldet cecum.

Det er her en række mikroorganismer nedbryder de ellers ufordøjelige fiber, der findes i græs og hø, hvilket giver vigtige næringsstoffer og fedtsyrer. Disse fermenteringsprodukter overtrækkes derefter med slim, før de udskilles som cecotroper.

Cecotroper er dem vi kender betegnet som ”natafføring”, selvom de ikke har noget og gøre med afføring.

De fleste kaniner spiser deres cecotropes direkte fra deres anus i de tidlige morgener, og deres ejere er derfor ikke opmærksomme på nogen cecptrope-produktion. Cecotropes tygges ikke, hvilket efterlader slimhindebelægningen intakt for at beskytte den tætte emballage fra den lave pH i maven, indtil den kan reabsorberes i tyndtarmen.

Cecal dysbiosis henviser til forstyrrelse af den særlige balance mellem organismerne i kaninens fordøjelseskanal. Cecum fungerer som et stort gæringsvat bestående af mange typer mikroorganismer. En af de mest almindelige måder, ejere ubevidst bidrager til cecal dysbiosis er ved at fodre kaniner en fiberfattigkost med for mange kulhydrater og sukker. Det forstyrer kaninens fine tarmflora og kan give diarre. Og i modsætningen til mange andre dyr og mennesker, kan dette være dødeligt for kaniner.

foder og pellets til kanin