Kaninhø

Kaniner er vilde med os

Tilmeld dig Kaninbutikkens nyhedsbrev

Følg os på Facebook

Facebook Pagelike Widget

Kaninhø

Hø er grundstenen i kaninens kost og opskriften på en glad og sund kanin. Hvis din kanin ikke spiser nok hø, kan det have negative indvirkninger på både tarm og tænder. Så køb en lækker type hø til din langørede ven. Flere kaninejere har besvær med at få deres kaniner til at spise nok hø, derfor skal du måske prøve nogle forskellige før du finder en vinder. Prøv evt. at købe nogle af vores prøve pakker, eller få nogle fif til at omvende din kanin til en hø-elskende kanin i dette blogindlæg.

Hvor meget hø skal kaniner have?

Hø kan betegnes som kongen af kaninens kostpyramide. Og hvorfor så det? Fordi at minimum 80 procent af kaniners kost skal bestå af hø. 80 procent? Ja det er rigtig meget, men det gør det ikke mindre sandt. Det siger noget om, at det er vigtigt, at du sørger for, at din kanin får spist masser af hø – et problem, som mange kaninejere bøvler med. I dette blogindlæg giver vi nogle gode råd til, hvordan du får din kanin til at spise mere hø.

Hvorfor er hø vigtigt?

Hvis man skal kigge på hvad der sundt for kaniner og spise, så skal man se på hvad de spiser fra naturens side. Her indgår gulerødder, salat og æbler ikke. Men det gør græs, grene og ukrudt derimod. Grovfoder som græs, hø og halm mm. har et lavt energiindhold og den rigtige sammensætning af calcium og fosfor og kaninen må spise store mængder for at blive mæt.

Kaniners tænder vokser hele livet, og derfor er det vigtigt for dem, at de får mad, som kræver at de tygger meget, da det slider på deres tænder.

Hvis de ikke får det, og deres tænder vokser for meget, vil tænderne vokse skævt. Så endnu en grund til at hø er vigtigt for din kaniner.

Hvad består hø af?

Hø består af lange fibre, der hjælper musklerne i kaninens tarm med at forblive stærke. En kanins komplekse fordøjelsessystem betyder, at de har brug for at tygge hø hele dagen for at holde tingene i bevægelse og hjælpe med at forhindre blokeringer (f.eks. Fra pels). Blokeringer kan ofte være dødelige.

Hø og kaniners mavesystem

Kaniner er såkaldt pseudodrøvtyggere. Det betyder, at de æder nogle små bløde afføringskugler (cecotropher) direkte fra endetarmsåbningen. Dette er ikke rigtig afføring, men føde, der er blevet bearbejdet i blindtarmen. Disse små bløde kugler indeholder vigtige vitaminer og aminosyrer, og disse er nødvendige for en god tarm flora og aktivitet hos din kanin.

Hvilke typer hø findes der?

Når det kommer til hø, findes der mange forskellige typer. De fleste kaninejere kender til Timothy hø, da det er en sort, som er populær blandt rigtig mange kaniner.

Der findes mange typer hø på markedet, men kaniner bør kun indtage enten lucerne (en bælgplantehø), når de er unge, og græs hø når de er ældre.

Lucerne hø er f.eks. alfalfa hø, som måske vækker genkendelse hos flere kaninejere. Det har et højere protein niveau sammenlignet med almindeligt græs-hø, som gør det for kalorieholdigt til at være solo-hø/græs, foder til din kanin. Så brug det som en tilføjelse til dens hø for at skabe en mere spændende kost for din kanin.

Alle typer græs hø, såsom timothy, orchard, oat, brome and johnson, er egnede til kaniner, fordi de har protein- og calciumniveauer, der er passende.

Timothy hø

Timothy-hø er det mest populære hø, der fodres til kaniner. Det ligner et tørret forholdsvis bredt græsblad, og dets farve er en blød grøn til grå eller brungrøn. Mange mennesker, der er allergiske overfor hø, har de aller værst med Timothy hø, så er dine børn allergiske, så bør du tænke over hø-typen, hvis du har en kanin.

Fiberindhold: 32 til 34 procent.

Orchard hø

Orchard Grass er et meget velsmagende græs med et højt næringsindhold. Orchard Grass har et højere  proteinindhold (10-12%), højere kalorieindhold, men indeholder de samme afbalancerede niveauer af calcium og fosfor som Timothy græs. Det højere kalorieindhold i Orchard Grass er et resultat af højere fiberfordøjelighed sammenlignet med Timothy Grass.

Fiberindhold: 34 procent

Hvordan skal jeg opbevare mit hø?

Det er meget vigtigt at holde høet tørt og ude af direkte sollys. Fugt vil medføre skimmel i høet, og sollys kan fjerne næringsstoffer i høet over tid. Det bedste sted at opbevare hø er i et køligt indendørs sted uden for direkte sollys.

Nogle gode containere til opbevaring af hø er papkasser og plastbeholdere med huller boret i siderne for luftstrøm. Plastaffaldsposer kan også bruges, hvis du lader toppen være åben for, at fugt kan slippe ud. Andre idéer inkluderer vaskehængere og plastikposer.

Hvis du skal opbevare hø udenfor, skal du investere i en vandtæt presenning sammen med nogle mursten for at holde høet væk fra jorden for at forhindre skimmel.

Hø og høst

Mange ved måske ikke, at hø er anderledes afhængig af hvordan det høstes. Man taler her om første, anden og tredje høst. Det har betydning for bla. teksturen af høet.

Første høst

Årets første høst er den første skæring. Generelt bør den første skæring høstes, når den er relativt umoden (før-blomstringsstadiet), før planten får lov til at modnes til det punkt, hvor stammen bliver større og grovere.  Anekdotisk fungerer 1. og 2. klipning af timotisk græshø godt for dyr med et delikat fordøjelsessystem, hudproblemer, problemer med diarré og vægtproblemer.

Anden høst

En anden skæring er den anden høst, der er taget fra et felt, der allerede er høstet en gang i det givne år.  Den anden udskæring har normalt en større procentdel af blade til stængler, har en finere og blødere stilk, har øget procentdel af råprotein og rå fedt og har en lavere råfiberprocent, afhængigt af modenheden af ​​græsset, da det blev skåret.

Tredje høst

Hvis vækstsæsonen er lang nok på et givet år, kan det være muligt at høste tre gange på en mark. Den tredje høst er typisk meget blødt hø, der primært er blade med meget få små stængler. Som et resultat kan det være meget mere velsmagende for kræsne kaniner, der måske ikke kan lide de mere umodne og mere fibrøse 1. og 2. stiklinger.

Hvad spiser en kanin?