Hvor stort skal et kaninbur være? Det kan være svært at finde ud af, men det korte svar er stort nok – alt andet er virkelig synd for kaninen.

Det her blogindlæg er også et kald til kaninejere, som enten skal til at købe et kaninbur eller har et kaninbur, som er alt for lille. Der er mange mentale og fysiske smerte forbundet med at have kaniner i bure, så overvej en stor løbegård, have dem fritgående eller brug mit råd til kanin bure, der er bedre og billigere.

Hvis du spørger Dyrenes Beskyttelse, så skal en kanin have minimum 9m2 at bevæge sig på. Og husk så, at jo længere tid din kanin skal være i buret, jo større skal det være.

Et kaninbur er ikke nødvendigt

Vi starter lige med at aflive endnu en kanin-myte. Kaniner behøver ikke at være i bur, kaniner er utrolige renlige, hvis du træner dem (ligesom du også gøre med hunde) og kaninsikrer dit hjem (altså fjerner alle løse ledninger etc.). Så er du good to go. De er fra naturens side ikke skabt til at være spærret inde.

Igen så overvej en stor løbegård som dit bur, der er åbent 24/7, kan stå i.

Få min guide til at have en fritgående kanin her.

Hvis du ikke har nok plads til en kanin, så kan du ikke give kaninen et godt liv – og så burde du overveje et andet dyr.

Dyrebutikker og byggemarkeder misvejleder kaninejere

Det gør det ikke nemmere, at mange af de bure, som du kan købe i flere dyrebutikker og byggemarkeder er slet ikke er store nok til en kanin. Selvom mange i god tro køber et bur, som er egnet til kaniner, så snydes de af virksomheder, som tjener profit, hvilket går ud over dyrene.

Forestil dig hvis du skulle opholde sig i et rum, hvor du kunne tage to skridt frem og et til siden? Fordi det er hvad de små bure på 60*120 cm svarer til for en kanin. Og ja så skal der også lige være plads til toilet, mad og hus.

Burstørrelsen skal tilpasses kaninen og ikke ejeren

De fleste kaninbure købes med henblik på hvor meget plads ejeren har og ikke hvor meget pladskaninen faktisk har brug for. Men det er selvfølgelig heller ikke nemt, når dyrehandlere og byggemarkeder sælger alt for små bure. Igen så anbefaler Dyrenes Beskyttelse, at en skal kanin have minimum 9m2 at bevæge sig på.

Kanin bur: Hvor stort? Guide til byg selv kaninbur

Guide til byg selv indendørs kaninbur: Bedre og billigere

Jeg ved godt, at man som ny kaninejer tænker, at man skal have et af de der klassiske plastik bure med gitter, som oftest er meget små. Det du skal bruge til kanin buret er:

  • Hegn
  • Tæpper
  • Kattebakke til toilet
  • Kanin hus

Hegn

Du skal bruge noget hegn til at indhegne bur-området ind. Tag et kig i byggemarkeder eller et indhegnet undendørs løbegård, som du kan få i  for eksempel Zoo Plus.

Tæpper

Læg tæpper i bunden, Det er rart at ligge på for kaninerne, og det skåner gulvet. Enten sådan nogle bløde dørmåtter fra IKEA eller kludetæpper, min kanin elsker kludetæpper – dem kan han nemlig også bide løs i.

Kanin toilet

Derudover skal du have et toilet – og her vil jeg anbefale en kattebakke, da de fleste kanin-toiletter er for små til at kaninerne kan sidde ordentligt i dem, og derfor giver de ikke bruge dem.

Kanin hus

Kaninen skal også have et hus eller en hule, hvor den kan kravle ind i og gemme sig. Det er vigtigt for en kanins tryghed. Kaninen er fra naturens side vandt til, at den skal kunne skjule sig fra rovdyr.

Kaniner er territoriale. Så deres bur/område er deres territorium, og det er vigtigt, at du forstår det. Derfor skal du ikke rode rundt i buret, mens din kanin er der eller løfte den ud af buret. Det skal være den safe-zone.

Kanin bur: Hvor stort? Guide til byg selv kaninbur